Sitter och går igenom lite av de bilder som fångats med kamerans hjälp genom åren och inser att det finns ett visst historiskt värde att lägga upp dessa för omvärlden och inte bara använda dem för eget bruk.
Östersjökustens och Penemunde har stor betydelse för andra världskriget och dess vidare skeenden, liksom semesterorten vid Rugen, Prora.
Penemunde var topphemligt militärt område där nazisterna utvecklade sina första riktiga robotar, V1 och V2. Dessa var avsedda för långdistansmål typ brittiska öarna och främst London. Terrorbombning för att sätta skräck i befolkningen var det främsta syftet.
Utvecklingen och provuppskjutningarna skedde i ett antal år under slutet av 1930-talet till 1943 när de allierade av en slump fann den hemliga robotfabriken. Stora insatser gjordes för att bomba sönder hela området och till stor del lyckades de allierade trupperna slå ut tillverkningen. Men Hitler samlade snabbt ihop vetenskapsmännen, maskinerna och övrig vital utrustning och sände det till Harzbergen som ligger mer skyddat inne i forna DDR (Deutsche Demokratische Republik). Här fortsatte byggandet av V2-raketerna under resten av andra världskriget i enorma bergrum.

Prora var Hitlers gigantiska plan för att njuta av sol och bad. Ett nästa två kilometer långt komplex byggdes upp precis vid Rugens strand. Platsen var tänkt för Hitlers närmaste vänner samt högt uppsatta militärer och deras familjer. Hit kunde de åka och sola och bada och njuta av alla tänkbara bekvämligheter.
Efter kriget rasade verksamheten ihop. Länge stod komplexet övergivet. Under Kalla kriget återtog den östtyska armén området och hade i några årtionden ett antal regementen i byggnaderna. Sedan tog även det kriget slut och byggnaderna övergavs när pengarna sinade.
Sedan 2014 pågår ett stort projekt att åter igen göra området attraktivt. Idag renoveras byggnaderna för att i framtiden bli exklusiva bostäder åt förmögna tyskar och rika utlänningar.

En V2-raket uppställd på muséumet i Penemunde.
Ett fantastiskt mekaniskt maskineri som användes för montera raketer.
Magiskt vackert med en gammal kontrollpanel i fabriken.
Det offentliga Penemunde är intressant, men UE innebär upptäcktsfärd på egen hand också. Många avspärrade områden finns det.
Väldigt många skyltar satt uppe om att området var livsfarligt att beträda då det kunde finnas odetonerade granater kvar sedan kriget.
På en del håll patrullerades det fortfarande…
Prora i regngrått väder gör sig stämningsfullt.
Att smyga omkring i gamla byggnader är både intressant och spännande. Kanske har både Goebbles, Göhring och Hitler gått i just dessa trappor?
Här pågår bygget som ska ge förmögna människor möjligheten att leva mitt i anrik historia.