Sommaren 2020 var det tänkt att resa utomlands med husbilen. Men ett världsomfattande virus kom emellan och grusade dessa planer. Corona eller Covid-19 heter det visst. Otroligt många människor har drabbats av detta virus och det har skördat enormt många dödsoffer runt om i världen. Hela världen drabbades av panik i början på året när viruset spred sig från Wuhan i Kina. Ledarna som är satta att styra länderna slutade tänka rationellt och agerade med panik. Land efter land stängdes ned helt i så kallad Lock Down. Sverige gjorde det inte, vilket jag är glad över.
Kritiken över att inte följa övriga länders totala panikåtgärder har stundtals varit stenhård och en av konsekvenserna för detta är att vi i sommar inte är välkomna i andra länder. Svensken betraktas med onda ögon utomlands, som någon slags ailien. Det tidigare alltid välkomna svenska passet är idag paria. Ingen vill veta om svensken utomlands.
Jag anser att kritiken mot Sveriges agerande är fullständigt vedervärdig när våra i vanliga fall okloka ledare agerade klokt. Det går inte att stänga ett land och en ekonomi helt i månader utan katastrofala konsekvenser. Någon kanske säger att liv måste räddas till varje pris, men vad blir priset på längre sikt i länder som varit stängda? Massarbetslöshet, social missär, våld i hemmet, ökad alkoholkonsumtion och så vidare. För att rädda några liv kortsiktigt är risken stor att fler offras på längre sikt. Pest eller kolera. Bara att välja bland två onda ting.
Oj, det var inte meningen att inleda vår Sverigesemester på detta sätt! Jag blir tyvärr lätt engagerad i frågor som berör 😉

Vår husbilstripp sommaren 2020 fick bära av norrut i landet. Däråt har vi åkt många gånger förut också men något nytt skulle vi väl hitta även denna gång? Planen var att se vacker natur, berika oss med historia, samt i största allmänhet njuta av lite ledighet. En sak hade vi bestämt redan innan avresan. Vi skulle inte beblanda oss med andra människor, inte så mycket på grund av risken för den hemska sjukdomen, utan mest för att vi inte trivs med andra på campingar.

Nu börjar vår resa norrut genom Sverige.

Här skulle Tyskarna stoppas låter fint. Men alla som läst historia vet att vi vek ned oss för tyskarna och lät dem passera vårt land både till lands via tåg och till sjöss utan att vi ingrep.

Krigsmakten byggde i alla fall upp försvarsnästen längs viktiga transportleder för att kunna slå till mot en tänkt fiende. Här är ett kulsprutevärn intill en älv, ett perfekt läge att slå till mot fienden.
Inte mycket syns av denna bunker. Det är mycket vi vill glömma och gömma med vår historia, vilket är tråkigt. Historia är enormt viktigt att bära med sig i framtiden.
Från denna befästning skulle fordon och trupper slå ut med grövre vapen. I området fanns ytterligare ett femtontal försvarsanläggningar i syfte att söka fienden, hitta fienden och slå ut fienden.
Hällingsåfallet utanför Gäddede! Här bryr vi oss inte om fiender utan njuter bara av den storslagna naturen. Ett helt magiskt vackert vattenfall.
Gaustafallet är ytterligare en sevärd plats när du åker längs Vildmarksvägen.
Stekenjokkplatån! Vackrare än så här går det inte att få bakom ratten i en husbil. Sverige är så vackert!