Färden fortsätter allt längre norrut i vårt avlånga land. Resan går mestadels längs Inlandsvägen med diverse avstickare än hit än dit. Nästan alltid är det själva resan som är målet för dagen. Sällan planerar vi långt innan vart exakt vi ska hamna när dagen lider mot sitt slut.
Under den här etappen hann vi spana både efter lite övergivna byggnader, besöka heliga platser och inte minst söka efter Sveriges hemligaste militära projekt.
Sanatoriet i Sandträsk har vi besökt tidigare men kände för att göra en återresa då platsen är både mystisk och vacker. Förfallet fortsätter men ännu reser sig huvudbyggnaden majestätiskt över den lilla tjärnen långt ute i skogen.
I Fatmomakke kyrkby passade vi på campa på en riktig camping, samtidigt som vi kunde utforska kyrkbyn med alla dess kåtor. Spännande historia!

Det jag helst av allt ville besöka var platsen för Sveriges hemliga atombombsprogram! Visste ni ens att vi i lilla fredliga Sverige tillverkat atombomber? Nej, tänkte väl det. Inte så konstigt att ni inte vet detta. Vårt lands politiker har alltid varit bra på att linda in oss medborgare i bomull för att skona oss från verkligheten och det som sker på riktigt. Det mesta som skedde under andra världskriget och epoken Kalla Kriget är något som medborgarna inte skulle ha insyn i. Tysktågen, de av Sverige skyddade tyska malmtransporterna, Sveriges hemliga NATO-förbindelser och inte minst det hemliga atombombsprogrammet.
Atombombsprojektet kom i alla fall så pass långt att det utfördes sex stycken provsprängningar/simuleringar. Krigsmakten önskade starkt redan i slutet på 1940-talet att utrusta försvaret med dessa vapen men politiken var inte ense. Det hemligaste av alla hemliga projekt diskuterades fram och tillbaka under ett par decennier innan lösningen blev att lägga ned planerna på att bygga egna atombomber. Istället inleddes den hemliga alliansen med NATO (som består än idag). USA och NATO lovade att hjälpa oss den dagen som skiten träffa fläkten.
Hela vårt militära system anpassades efter NATO-standard. K-pist med 9 mm ammunition byttes ut mot AK4 med 7,62 mm, NATO-standard. Flygbaser förlängde start- och landningsbanorna för att kunna ta emot NATOS flyg. Våra egna Draken och Viggenplan kunde starta och landa på 400 meter så de behövde inte 1500 meter eller 2400 meters banor.
Alla radarsystem inhandlades från USA eller England, samt en del från Italien.
Listan kan göras lång men detta är en del av utbytet som skedde mot att vi inte fortsatte utveckla egna atombomber.
Kapaciteten att utveckla eget plutonium för bomber behöll vi dock fram till 1970-talet vid anläggningen Ågesta utanför Stockholm.
Uranutvinning skedde inte långt från där jag bor nämligen i Kvarntorp utanför Örebro.
Som ett riktigt antiklimax på detta spännande äventyr fick vi bittert konstatera att den superhemliga byn där atombombsprojektet höll till än idag är inom skyddsklassat område. Det går tyvärr inte att besöka platsen för denna historia och inte heller se den konstgjorda sjö som bildats efter en av de större provsprängningarna. Stora skyltar som skriker ut SKYDDSOBJEKT ser effektivt till att hålla oss utanför avspärrningarna. Det gör nästan ont i mitt hjärta att vara så nära denna historiska plats men inte få beträda dess mark och föreviga platsen med ett fotografi. Suck!

Sandträsk sanatorium
Området är privat och besökare är inte särskilt välkomna.
Tystnaden i skog och mark berör. Det är svårt att inte trivas.
Fatmomakke kyrkby.
Bönekåta i Fatmomakke.
Intressant väg. Den som vet den vet.
Avstånden i norr är av helt andra dimensioner. Här snackar vi om en knappt framkomlig smal grusväg.
Skylten ser gammal ut och första tanken är att den är “kvarglömd”. Men så är inte fallet.
Nu börjar det bli modernare skyltning. Inte bara på svenska, vilket minskar risken för utländska bärplockare att kunna skylla på att de inte förstod vad det stod på skylten.
Hit men inte längre. Trots öppen bom vore det oerhört korkat att passera och fortsätta färden. Att skylla på allemansrätten och därmed tro att du har rätten på din sida kommer inte hjälpa dig mot dagsböter eller fängelse.
Den mesta spänning jag fick uppleva som tröst efter ödet med atombombsprojektet var denna glömda hemliga kulle. En gång i tiden stod här ett fort med eldrör som skulle spotta ut dödlig bly på de onda. Bygget är sedan länge rivet och nästan bortglömt. Med envishet, journalistiskt grävande gick det i alla fall att hitta platsen.